Η φιστικιά είναι ένα δέντρο που αργεί να μπει στην παραγωγή συνήθως μετά τον 10ο χρόνο. Προτιμά τα βαθιά εδάφη που είναι καλά αποστραγγιζόμενα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Αντέχει τα ελαφρώς αλατούχα εδάφη, ενώ τα καταλληλότερα είναι τα αμμοπηλώδη εδάφη. Όσον αφορά το κλίμα η φιστικιά είναι ξηροφυτικό φυτό δηλαδή αντέχει στην ξηρασία, θέλει κρύους χειμώνες για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών και πολύ ζεστά καλοκαίρια για την ωρίμανση των φιστικιών. To pH κυμαίνεται μεταξύ 6,5-7,8 ενώ δεν ανέχεται υψηλή υγρασία εδάφους και αέρος.
Άρδευση φιστικιάς
Η φιστικιά αντέχει στην έλλειψη νερού διότι διαθέτει βαθύ και πλούσιο ριζικό σύστημα. Το καλοκαίρι η φιστικιά θέλει συχνό πότισμα για την καλύτερη ανάπτυξη, την αυξημένη παραγωγή και την καλύτερη ποιότητα των καρπών. Ο καταλληλότερος τρόπος ποτίσματος της καλλιέργειας είναι με το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες εξασφαλίζοντας οικονομία στο νερό, δεν προκαλεί κλειστούς καρπούς και αναπτύσσονται λιγότερα ζιζάνια.
Λίπανση της φιστικιάς
Η φιστικιά έχει αυξημένες απαιτήσεις από θρεπτικά στοιχεία όπως από άζωτο, κάλιο, μαγνήσιο και βόριο. Με την προσθήκη λιπάσματος μειώνεται το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και συμβάλλει κάθε χρόνο σε καλύτερη παραγωγή. Η ποσότητα σε μονάδες κάθε θρεπτικού στοιχείου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία των δέντρων, οι τροφοπενίες κ.α. Για αυτό καλό είναι να γίνεται εδαφική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση πριν γίνει οποιαδήποτε προσθήκη λιπάσματος. Ενδεικτικά προστίθενται ίδιες μονάδες αζώτου και καλίου περίπου 12-15 μονάδες από κάθε στοιχείο στις αρχές της άνοιξης ενώ φώσφορο περίπου 4 μονάδες κάθε 2 χρόνια. Επίσης το κάλιο μπορεί να προστεθεί συμπληρωματικά στις αρχές καλοκαιριού και στο στάδιο γεμίσματος του καρπού. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για την καλλιέργεια διότι η προσθήκη του βοηθά στο άνοιγμα των καρπών. Τέλος η προσθήκη του βορίου πριν την καρπόδεση κατά την ανθοφορία βοηθά στην αύξηση της παραγωγής.
Ασθένειες και εχθροί της φιστικιάς
Οι φιστικιές προσβάλλονται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως είναι το καμαροσπόριο, η σεπτόρια, το βερτισίλλιο, η φυτόφθορα και ο βοτρύτης. Αρκετοί είναι και οι εχθροί όπως η ψύλλα που προσβάλλει τα φύλλα, το ευρύτομο που προσβάλλει τους καρπούς και ο σκολύτης που καταστρέφει το ξύλο του δέντρου.
Κλάδεμα της φιστικιάς
Το κλάδεμα της φιστικιάς είναι μια πολύ σημαντική διεργασία που η πιο κατάλληλη εποχή είναι τέλος χειμώνα (Φεβρουάριο) και πριν τη βλάστηση, όταν το δέντρο είναι ακόμη στον λήθαργο. Το κλάδεμα είναι ελαφρύ και όχι αυστηρό διότι μπορεί να μειωθεί η παραγωγή και να αυξηθεί το ποσοστό των κλειστών καρπών. Συνήθως τα αρσενικά δέντρα δεν κλαδεύονται παρά μόνο όταν έχουν μεγάλη ανάπτυξη και εμποδίζουν την ανάπτυξη των θηλυκών δέντρων.