Δε. Δεκ 11th, 2023

Η ροδιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που προσαρμόζεται πιο εύκολα στο μεσογειακό κλίμα. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες ροδιού, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι η ποικιλία Wonderful που είναι η πιο κατάλληλη για την παραγωγή χυμού. Η ροδιά μπαίνει σε καρποφορία από το 3ο με 4ο έτος ενώ σε πλήρη παραγωγή φθάνει μετά το 8ο έτος. Οι καρποί της ωριμάζουν κατά την περίοδο του Φθινοπώρου δηλαδή Σεπτέμβριο με Οκτώβριο ανάλογα με την ποικιλία. Οι ποικιλίες της ροδιάς ανάλογα με την οξέα διακρίνονται σε γλυκές, ημίγλυκες και ξινές.

Κλίμα και έδαφος

Η ροδιά προτιμά περιοχές που χαρακτηρίζονται από θερμό και ξηρό καλοκαίρι αφού βοηθά στην καλύτερη ωρίμανση των καρπών. Επίσης η ροδιά αντέχει περισσότερο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με άλλες καλλιέργειες κατά το στάδιο του λήθαργου των οφθαλμών. Όσον αφορά το έδαφος, η ροδιά αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά, μέσης σύστασης, γόνιμα και στραγγιζόμενα, τα οποία έχουν καλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και pH 5,5-7,0. Παρόλο που αντέχει όπως αναφέρθηκε στην ξηρασία, η παραγωγή της μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη νερού. Επίσης η ροδιά είναι ένα δέντρο που αντέχει στις αυξημένες συγκεντρώσεις αλάτων στο έδαφος.

Η λίπανση της ροδιάς

Η λίπανση της ροδιάς με θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την καρποφορία της. Συγκεκριμένα το άζωτο συμβάλει στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην παραγωγή των καρπών. Το κάλιο βοηθά στην παραγωγή, στο μέγεθος και στην ποιότητα των καρπών. Εξίσου σημαντικά είναι και τα ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το βόριο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Η προσθήκη λιπασμάτων που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία γίνεται σε συνάρτηση με την εδαφολογική και την φυλλοδιαγνωστική ανάλυση που πραγματοποιείται στο Χημείο. Επίσης η ποσότητα λιπάσματος που χορηγείται σε ένα δέντρο εξαρτάται και από την ηλικία του.

Το κλάδεμα της ροδιάς

Το κλάδεμα των δέντρων γίνεται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του χειμώνα από το μήνα Δεκέμβριο έως το μήνα Φεβρουάριο. Υπάρχουν δύο τύποι κλαδέματος, το κλάδεμα διαμόρφωσης και το κλάδεμα καρποφορίας.

Ασθένειες και εχθροί της ροδιάς

Μια σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει την ροδιά είναι η αλτερνάρια η οποία προκαλεί σάπισμα των καρπών. Οι εχθροί της ροδιάς είναι οι αφίδες, ο αλευρώδης, η μύγα της Μεσογείου και ο ψευδόκοκκος που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τους καρπούς.

Από adminblogger

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *