Δε. Δεκ 11th, 2023

Η επάλειψη των κορμών και των κλάδων με χαλκούχα σκευάσματα γίνεται για την πρόληψη της εξάπλωσης από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Συνήθως το χειμώνα χρησιμοποιείται ο βορδιγάλειος πολτός, συνδυασμός γαλαζόπετρας και ασβέστη διαλυμένα στο νερό. Επίσης χρησιμοποιείται για να προστατευτούν τα δέντρα από τις υψηλά σχετικές υγρασίες και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν στους κορμούς σχισίματα και πληγές. Αυτό έχει ως επακόλουθο την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών που ευνοούνται από τις συνθήκες του υγρού και βροχερού καιρού.

Μορφές χαλκού

Τα χαλκούχα σκευάσματα συναντώνται σε τρεις μορφές:

  • Βορδιγάλειος πολτός που είναι ο συνδυασμός θειικού χαλκού και ασβέστη. Χρησιμοποιείται το χειμώνα και είναι ιδιαίτερα φυτοτοξικός.
  • Οξυχλωριούχος χαλκός που είναι λιγότερο τοξικός και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι σε αρκετές καλλιέργειες.
  • Υδροξείδιο του χαλκού που είναι λιγότερο τοξικός από τον βορδιγάλειο πολτό, χρησιμοποιείται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο και λιγότερο το καλοκαίρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *