Δε. Δεκ 11th, 2023

pH

Το pH είναι ένας δείκτης που δείχνει το κατά πόσο αλκαλικό ή όξινο μπορεί να είναι ένα έδαφος. Η μέτρηση του και η διόρθωσή του όπου χρειάζεται, έχει μεγάλη σημασία για τις καλλιέργειες. Η μέτρησή του κυμαίνεται από 0 (πολύ όξινο) έως 14 (πολύ αλκαλικό) με ουδέτερη τιμή το 7. Συνήθως οι τιμές του pH, όπου τα φυτά προσλαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία και παρουσιάζουν υψηλή διαλυτότητα και αφομοιωσιμότητα, κυμαίνονται από 5 έως 8,5. 

Η διόρθωση του pH σε όξινα εδάφη (<6,5) μπορεί να γίνει με ασβεστόλιθο, με δολομίτη, με οξείδιο ή υδροξείδιο του ασβεστίου. Εδάφη με pH μεγαλύτερο του 7,5 διορθώνονται με την προσθήκη θείου, θειϊκής αμμωνίας και θειϊκού σιδήρου.

Αγωγιμότητα

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC ή TDS) δείχνει την περιεκτικότητα των αλάτων στο έδαφος και επηρεάζει την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των φυτών. Η αγωγιμότητα του εδάφους ποτέ δεν παραμένει σταθερή. Επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου από τις λιπάνσεις και τα ποτίσματα.

Συγκεκριμένα η αγωγιμότητα μεταβάλλεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες:

  • Τον τρόπο ποτίσματος της καλλιέργειας. Το πότισμα με σταγόνες αυξάνει την αγωγιμότητα.
  • Την ποιότητα του νερού. Το νερό έχει υψηλή αλατότητα και τα άλατα συγκεντρώνονται στο έδαφος αυξάνοντας την αγωγιμότητά του.
  • Τα είδη των λιπασμάτων και οι ποσότητες τους που προστίθενται στις διάφορες  καλλιέργειες.

Τα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα αλάτων δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Δυσκολεύουν την απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών στοιχείων. Τα εδάφη με χαμηλή αγωγιμότητα και με χαμηλή περιεκτικότητα αλάτων ωφελεί στην πιο άμεση αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων και του νερού από τα φυτά.

(mS/Cm, 25⁰ C)Περιεκτικότητα ΑλάτωνΕκτίμηση
0-500                  Πολύ Χαμηλή Άριστο Πότισμα, ιδιάιτερα για φυτά με ευαισθησία στην αλατότητα
500-1000                       ΧαμηλήΚατάλληλο για φυτά  με μέση αντοχή
1000-2000                     Υψηλή Μόνο για πότισμα φυτών με μεγάλη αντοχή
2000 και πάνω                      Πολύ Υψηλή   Περιορισμένη χρήση, μόνο για καλλιέργειες πολύ ανθεκτικές. Π.χ. τομάτα

Στις δενδρώδεις και κηπευτικές καλλιέργειες η αγωγιμότητα κυμαίνεται από 0,5 έως 1,5 mS/cm και στα θερμοκήπια μπορεί να κυμαίνεται από 2,5-3 mS/cm.

Από adminblogger

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *